Pojęcie Food fraud (zafałszowanie żywności). Jak dokonać oceny?

Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

31 stycznia 2020
  Od pewnego czasu standardy GFSI mocno przesunęły środek ciężkości na ryzyko zafałszowania żywności (food
01 marca 2019
Nowa edycja Global Standard for Food Safety BRC v8 wnosi kilka stosunkowo kosmetycznych zmian,

Food fraud = zafałszowanie żywności


 

 

Od pewnego czasu standardy GFSI mocno przesunęły środek ciężkości na ryzyko zafałszowania żywności (food fraud).

 

Artykułów i szkoleń na temat zafałszowań powstało mnóstwo, zatem na pytanie „CO?” odpowiedź jest jasna.

Gorzej z odpowiedzią na „JAK?” i implementacją oceny ryzyka surowca w kombinacji z dostawcą, który wnosi dodatkowe ryzyka.  

 

Ciekawą propozycję oceny surowca w połączeniu z dostawcą dostarcza IFS w swoim przewodniku IFS Standards Product Fraud.

Załączam krótkie opracowanie tabelaryczne w formie uproszczonej wskazówki – do zastosowania wprost w ocenie dostawców surowców, tak aby w tym zakresie spełnić wymagania IFS, BRC i FSSC 22000.

 

 

KROK 1 = SUROWIEC

Matryca 1. Ocena narażenia produktu

 

 

KROK 2 = DOSTAWCA

Tabela 2. Ocena ryzyka dostawcy 

 

 

KROK 3 = OCENA KOŃCOWA

Tabela 3. Plan łagodzenia zafałszowań żywności 

 

 

 

 

 

 

Krzysztof Bielański

(Na podstawie przewodnika IFS Standards Product Fraud)

 

 

 

#food fraud #zafałszowanieżywności #bezpieczeństwożywności #foodsafety #szkolenieISO22000 #szkoleniefssc22000 #szkoleniebrc #szkolenieifs

 

 

 

 

 

 

 

 

31 stycznia 2020
Szkolenie z zarządzania ryzykiem wg ISO 31000

KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI (warsztat wdrożeniowy)