Jesteśmy najlepsi

Aktualności

Aenean sagittis mattis purus ut hendrerit. Mauris felis magna, cursus in venenatis ac, vehicula eu massa. Quisque nunc velit, pulvinar nec iaculis id, scelerisque in diam. Sed ut turpis velit. Integer dictum urna iaculis vestibulum finibus. Etiam tempus dictum rhoncus. Nam vel semper eros. Ut molestie sit amet sapien vitae semper. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. 

01 marca 2019
Nowa edycja Global Standard for Food Safety BRC v8 wnosi kilka stosunkowo kosmetycznych zmian,
17 grudnia 2018
💢 Bardzo często na szkoleniach spotykam się z sytuacją zniechęcenia. Dobry pomysł spadł w

KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
małe - DUŻE wymaganie BRC Food v8

Nowa edycja Global Standard for Food Safety BRC v8 wnosi kilka stosunkowo kosmetycznych zmian, jednak wśród nich pojawia się jedno istotne nowe wymaganie, które zaczyna być demonizowane i rośnie do poziomu branżowego „syndromu RODO” – KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI (pkt 1.1.2).

 

Czym jest? Czego się wymaga? Jak to zrobić?

Kilka wskazówek jak złapać tego kulturalnego „byka za rogi” ;)

 

Zacznijmy od początku, zatem definicja:

„Dominujące w zakładzie postawy, wartości i/lub przekonania związane ze znaczeniem bezpieczeństwa produktu i zaufaniem do systemów bezpieczeństwa produktów, procesów i procedur stosowanych przez zakład”

 

Dodajmy wymaganie:

„Kierownictwo firmy musi określić i utrzymać klarowny plan rozwoju i ciągłego doskonalenia kultury bezpieczeństwa i jakości żywności. Musi on obejmować:

  • Zdefiniowane działania obejmujące wszystkie obszary zakładu, które mają wpływ na bezpieczeństwo produktu,

  • Plan działań wskazujący sposób realizacji i mierzenia działań oraz planowane ramy czasowe,

  • Przegląd skuteczności zakończonych działań.”

 

Czym zatem jest kultura?

Pojęcie dość mocno powiązane z jedną z zasad jakości – Przywództwem, które zostało przeszczepione na grunt systemu bezpieczeństwa żywności.

BRC wymaga od kierownictwa umocnienia w organizacji, na wszystkich jej poziomach, pro-jakościowych postaw i stworzenia klimatu, w którym myślenie o bezpieczeństwie żywności wniknie w tkankę firmy i stanie się częścią kultury

 

 

organizacyjnej; również a może przede wszystkim - w kontekście podejmowania decyzji biznesowych.

W obliczu skandalu w pewnej ubojni – jakże to aktualne i prorocze wymaganie…

 

Czego się wymaga?

Kultura jest pojęciem stosunkowo niemierzalnym (bo jak zmierzyć np. etos?),  jednak już wymaganie jest klarowne.

Musimy zdefiniować działania, zaplanować ich wdrożenie oraz weryfikować skuteczność. Pojęcie dość „miękkie” trzeba przełożyć na „twarde” cele i zadania.

Brzmi znajomo? Wymaganie koresponduje z punktem 1.1.3. – jeśli mieliśmy dobrze dookreślone cele bezpieczeństwa żywności to mamy już mocną bazę do zbudowania planu.

Wystarczy tylko zastanowić się nad zagadnieniem w ujęciu tzw. "dużego obrazu”.

  • Co ma wpływ na bezpieczeństwo żywności?

  • Co w związku z tym mam zrobić?

  • Jakie konkretne działania doprowadzą do doskonalenia i umocnienia mojego systemu bezpieczeństwa żywności?

 

Co brać pod uwagę?

Przykłady aktywności, które mogą być włączone w plan kultury bezpieczeństwa żywności (wg BRC Interpretation Guideline v8):

  • ankieta dla pracowników poświęcona wartościom i kulturze

  • oceny roczne pracowników i programy uznaniowe

  • mechanizmy pozyskiwania informacji zwrotnej (w tym np. obaw ze strony pracowników)

  • szkolenie i rozwój pracowników

  • praca zespołowa (np. włączenie pracowników w opracowywanie celów bezpieczeństwa produktu)

  • strategie efektywnej komunikacji

  • aktywności w celu zademonstrowania utrzymywania standardów bezpieczeństwa żywności

 

 

 

 

Plan nie musi mieć ram czasowych sprowadzających się do jednego roku. Oczywistym jest, że pewne działania budujące kulturę bezpieczeństwa żywności mogą a nawet muszę być długoterminowe.

 

Czego będzie oczekiwał auditor?

Dowodów, że plan z celami został opracowany, wdrożony i zaplanowane działania rzeczywiście są realizowane.

Weryfikacja będzie przeprowadzana na wszystkich poziomach organizacji, wśród ludzi, którzy są zaangażowani w realizację celów.

 

Krzysztof Bielański

Auditor Wiodący FOOD

LUBUSKI INSTYTUT JAKOŚCI

01 marca 2019